Pols Klachten

Polsklachten lopen enorm uiteen. Klachten kunnen ontstaan door trauma, zoals een breuk. Of na overbelasting, zoals door belasting bij het werken achter de computer. Wanneer er veel dezelfde beweging gemaakt wordt, wordt het gewricht en de omliggende structuren overbelast.

 

Een handtherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die bij uitstek geschikt is in het behandelen van hand- en polsklachten. De handtherapeut bij MoveWell ziet vele complexe polsklachten en werkt nauw samen met verwijzers en specialisten.

Hoe ziet een pols er anatomisch uit?

De pols is de verbinding tussen de hand en de ellepijp en het spaakbeen. De hand bestaat uit acht kleine beenderen en worden bij elkaar gehouden met het kapsel, spieren en banden. Deze kleine botjes kunnen minimaal bewegen en zorgen vaak voor de meeste irritatie. In de hand zijn een aantal kleine spieren aanwezig die de vingers bewegen. Het bewegen van de hand wordt aangestuurd vanuit de onderarm.

Wat zijn typische symptomen bij polsklachten?

Pijnklachten en verminderde bewegelijkheid zijn één van de symptomen die merkbaar zijn bij polsklachten. Wanneer er met de hand een val wordt gebroken zullen de kapsels en banden rond het gewricht overbelast raken wat zwelling en pijnklachten veroorzaakt. Meestal ontstaat er een zwelling en een verkleuring. Door de zwelling zal de bewegelijkheid afnemen.

Hoe ontstaan polsklachten?

Polsklachten kunnen ontstaan door een trauma zoals door een val, maar ze kunnen ook geleidelijk ontstaan. Een langdurige overbelasting kan zorgen voor irritatie van het gewricht. Een zeurend gevoel na lange tijd belasten kan een eerste teken zijn van spiervermoeidheid.

Wat zijn typische polsklachten?

De pols is de verbinding tussen de hand en de ellepijp en het spaakbeen. De hand bestaat uit acht kleine beenderen en worden bij elkaar gehouden met het kapsel, spieren en banden. Deze kleine botjes kunnen minimaal bewegen en zorgen vaak voor de meeste irritatie. In de hand zijn een aantal kleine spieren aanwezig die de vingers bewegen. Het bewegen van de hand wordt aangestuurd vanuit de onderarm.

Carpaal tunnelsyndroom

polstherapeut-hilversum

Carpaal tunnel syndroom of carpale tunnel syndroom is een beknelling van een zenuw in de hand. Hier doorheen loopt een zenuw en de pezen van de hand. Het kan vervelende klachten geven als tinteling, pijn en verminderde spierkracht.

Artrose van de pols

handtherapie-fysiotherapie-hilversum

Artrose komt minder vaak voor in de polsen. Toch kan dit ontstaan door trauma of door overbelasting van de polsen. Het kraakbeen in het gewricht slijt wat er voor zorgt dat de botten niet meer soepel over elkaar heen bewegen, waardoor er meer wrijving ontstaat. Pijn, stijfheid en verminderde bewegelijkheid en een krakend geluid zijn typerend voor artrose in de polsen.

De Quervain

De Quervain is een ontsteking in de pees of peesschede aan de duimzijde van de pols. Ter hoogte van de duim/pols regio kan de klacht (indien niet behandeld) zich uitbreiden naar de duim en bovenzijde van de onderarm. In een ver gevorderd stadium kan de klacht aanwezig zijn bij alle daagse leefomstandigheden zoals; tillen, knijpen en bewegen. Alle bewegingen van de onderarm en hand kunnen dan als pijnlijk worden ervaren. Het horen of voelen van knisperingen in de hand- pols regio is bij deze aandoening niet vreemd.

Behandeling bij polsbreuken

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Een botbreuk wordt in de medische wereld vaak aangeduid als fractuur. Een fractuur in de pols regio komt in de meeste gevallen doordat men de val wilt breken met de hand. Het breken van de val heeft in veel gevallen ook daadwerkelijk een breuk als gevolg.

De pols regio bestaat uit meerdere botten; 2 onderarm botten en 8 polsbotten. De 2 onderarm botten staan bekend als de; ellepijp(ulna) en spaakbeen(radius). De 8 polsbotten hebben als verzamelnaam; de carpale botten. Bij het opvangen van een val komt men in de meeste gevallen terecht op het spaakbeen (het bot dat zich het meest dicht bij de duim bevindt). De breuk van het grote bot bij de duim wordt een distale radius fractuur genoemd.

MoveWell Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?