Artrose van duim of andere vinger

Het duimgewricht is ontworpen om je duim een groot bewegingsbereik te geven, maar omdat het veel kan bewegen, lijdt dit gewricht continu onder veel spanning. Overmatige slijtage kan leiden tot pijnlijke artrose van het duimgewricht. Onze gespecialiseerde fysiotherapie en handtherapie kan deze klachten behandelen.

Artrose van de duim behandelen in Hilversum?

Artrose komt veel voor bij het duimgewricht, liggend aan de basis van de duim. Deze duimbasis artrose kan succesvol worden behandeld met gespecialiseerde fysiotherapie. Onze handtherapie ziet artrose aan het duimgewricht veelvuldig. Handtherapie kan voor of na een operatie.
MoveWell biedt gespecialiseerde handtherapie en werkt nauw samen met verwijzers om klachten aan de duim effectief aan te pakken. Handtherapie kan bestaan uit het geven van oefeningen en beweegadviezen tot het aanbrengen van op maat gemaakte spalken.

Wat is artrose van het duimgewricht?

Artrose kort toegelicht

Het gewricht aan de basis van de duim, tussen het middenhandsbeentje en het carpale botje het trapezium, kan slijten naarmate mensen ouder worden. Het gladde kraakbeenoppervlak dat de uiteinden van de botten in de gewrichten bedekt raakt naarmate je ouder wordt verloren, dit wordt artrose genoemd. Het kraakbeen wordt zo steeds dunner en ruwer en de botuiteinden kunnen uiteindelijk tegen elkaar wrijven.

Is artrose leeftijdsgebonden?

Artrose kan zich vanaf elke leeftijd ontwikkelen. Geleidelijk artrogene veranderingen beginnen veelal vanaf 45 jaar oud. Deels kan het erfelijk zijn, echter is de belasting op het gewricht door de jaren heen de grootste oorzaak van artrose. Soms kan een oude fractuur resulteren in slijtage van het gewricht.

Wie krijgen artrose of artritis van de duim?

Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht. De duim wordt gedurende ons leven veel belast. Een gehele pagina wijten aan artrose aan het duimgewricht is daarom niet zomaar.
Duimbasis artrose komt veel voor, voornamelijk bij vrouwen. Röntgenfoto’s laten zien dat het ongeveer 25% van de vrouwen ouder dan 55 jaar duimbasis artrose heeft. Gelukkig geeft dit niet altijd klachten. Wanneer er twijfel is of beginnende klachten dient u snel te handelen om behandeling te optimaliseren.

Wat zijn de symptomen bij artrose van de duim?

– Pijn aan de basis van de duim, dit wordt verergerd door het gebruiken van de duim.
– Drukgevoeligheid bij de basis van de duim.
– Problemen met activiteiten als het openen van potjes, een sleutel in het slot draaien etc.
– Stijfheid van de duim
– Bewegingsbeperking van de duim, zoals het vermogen om de duim van de hand af te openen.

Hoe ziet de pols er anatomisch gezien uit?

De pols is de verbinding tussen de hand en de ellepijp en het spaakbeen. De hand bestaat uit acht kleine beenderen en worden bij elkaar gehouden met het kapsel, spieren en banden. De carpale tunnel loopt in het midden van de pols naar de duim, wijs, middel en ringvinger. In de hand zijn een aantal kleine spieren aanwezig die zorgen voor het bewegen van de vingers. Het bewegen van de hand wordt aangestuurd vanuit de onderarm.

Hoe ziet de pols er anatomisch gezien uit?

De pols is de verbinding tussen de hand en de ellepijp en het spaakbeen. De hand bestaat uit acht kleine beenderen en worden bij elkaar gehouden met het kapsel, spieren en banden. De carpale tunnel loopt in het midden van de pols naar de duim, wijs, middel en ringvinger. In de hand zijn een aantal kleine spieren aanwezig die zorgen voor het bewegen van de vingers. Het bewegen van de hand wordt aangestuurd vanuit de onderarm.

Waarom een handtherapeut voor duim artrose?

Een handtherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Handtherapeuten zien vele verschillende hand- en polsklachten. Gezien de pols en hand complexe klachten kunnen krijgen, zowel voor of na een operatie, is het van belang dat u iemand consulteert die hierin gespecialiseerd is. MoveWell heeft deze kennis en kunde in huis.

Wat is de behandeling van artrose van het duimgewricht door een handtherapeut?

Eerst handtherapie, pas als het niet anders kan chirurgie…
MoveWell heeft fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in handtherapie. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor duimbasis artrose. Het doel van de therapie is om mensen met deze aandoening te leren hoe ze pijn en zwelling kunnen beheersen en hoe de handfunctie kan verbeteren.

– Vermijd zo veel als mogelijk activiteiten die pijn veroorzaken.
– Gebruik een spalk om duim en pols te ondersteunen. MoveWell heeft de expertise en materialen in huis om een spalk aan te brengen.
– Het aanmoedigen van de verlichtende bewegingen van de hand door middel van een oefenprogramma die focust op de mobiliteit en stabiliteit van de hand.
– Pijnstillende en/of ontstekingsremmende medicatie of advies van uw (huis)arts

Wat is de medische oplossing bij duimbasis artrose?

Als pijn en functieverlies niet door handtherapie kan worden verbeterd, kan medisch ingrijpen nodig zijn. Voorbeeld van deze ingrepen zijn;
– Injectie met steroïden kan de pijn verminderen. Het effect kan na verloop van tijd afnemen, omdat de oorzaak, namelijk het versleten kraakbeen niet wordt aangepakt.
– Chirurgie (uiteraard een laatste redmiddel).
Er zijn verschillende operaties die kunnen worden uitgevoerd om deze aandoening te behandelen. Deze staan hieronder vermeld:
Osteotomie, wat betekent dat het middenhandsbeentje naast het artrotische gewricht wordt doorgesneden en opnieuw wordt uitgelijnd.Het verwijderen van het carpale botje, genaamd het trapezium is de meest uitgevoerde operatie. Het trapezium bevindt zich aan de onderkant van de duim. Vaak is een gedeelte van het trapzium artrotisch, hierin volgt soms een reconstructie van de ligamenten.Fusie van het gewricht, zodat het gewricht niet meer kan bewegen.
Gewrichtsvervanging, zoals bij een knieprothese.
Denervatie; klein zenuwtjes worden doorgesneden die pijn overbrengen vanuit het artrotische gewricht. Na een injectie of chirurgisch ingrijpen is het van groot belang om de handtherapie te starten om de functie te optimaliseren.

MoveWell Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Handtherapie Hilversum?