Wat is Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren is een bindweefsel aandoening. In het bindweefsel vormen zich verharde ophopingen en strengen in de hand. De verhardingen in de hand kunnen functies beperkingen met zich meebrengen en daarmee kwaliteit van leven tegenzitten.

Er wordt door veel medische centra en artsen onderzoek gedaan naar Dupuytren. Waar en hoe de ziekte ontstaat is nog niet duidelijk. De onderzoeken die tot dusver zijn gedaan laten verschillende behandel routes zien die ten goede komen van de ziekte. De Lopende onderzoeken geven mogelijk uitsluitsel over; ontstaanswijze, onderliggende anatomie, soorten behandeling en eventuele risicofactoren.

Hoe kunt u Dupuytren herkennen?

Dupuytren kunt u herkennen aan de verhardingen in de hand. De verhardingen kunnen aanvoelen als verharde vetbulten die onderhuids voelbaar zijn. In een begin stadium kan de hand als krampachtig worden ervaren waarbij er een rek sensatie wordt gevoeld. In het dagelijks leven worden de alle daagse klusjes moeilijker zoals; grijpen, kracht zetten, deksel van een pot afdraaien en ga zo maar door. Naar mate de beperking groeit gaan de vingers krommer en krommer staan.

Heeft u Dupuytren?

Dupuytren herkennen

Dupuytren kan ongemerkt ontstaan en ontwikkelen in de hand. Het is helaas niet bekend hoe Dupuytren ontstaat. Een hand en pols bestaan uit verschillende structuren, zo houden de banden en pezen alles op zijn plaats. Bindweefsel is de laag tussen bloedvaten en pezen, de laag bindweefsel houdt op zijn beurt ook die structuren op zijn plaats.

Dupuytren vaststellen

Bij Dupuytren wordt het laagje bindweefsel locaal verhard en knobbels kunnen ontstaan. De strengen in de hand kunnen verschrompelen waardoor kromming in de hand kan ontstaan. Eenmaal in kromming bestaat de kans dat strekking niet meer mogelijk is, dit noemt men klauwhanden.

Hoe ziet de hand er anatomisch gezien uit?

De hand en pols regio heeft een groot netwerk aan banden en pezen. Wanneer er in een disbalans ontstaat in de kracht van een van de pezen of banden kan het totale geheel instabiliteit ervaren. In de hand en pols regio zitten 23 pezen en 26 gewrichtsbanden verworven. Wanneer er 1 schakel ondermaats presteert zal dat leiden tot extra stress op de andere structuren wat irritatie of instabiliteit tot gevolg kan hebben.

Wat zijn de oorzaken en symptomen van Dupuytren?

Helaas is niet bekend hoe de ziekte van Dupuytren ontstaat. Diverse leefomstandigheden dragen mogelijk wel bij aan de ontwikkeling van dit ziektebeeld. Erfelijkheid kan een factor zijn net zoals; roken, drinken, diabetes, epilepsie, eerdere trauma’s.

Hoe ziet een behandeling voor Dupuytren eruit?

Patiënten worden helaas niet snel genoeg doorverwezen naar fysiotherapie om hiermee aan de slag te kunnen. In veel gevallen wordt er dus in een later stadium begonnen met behandelen. De therapeuten maken samen met u een op maat gemaakt behandelplan. Dupuytren wordt door een iedere op een andere manier ervaren, daarmee dient het behandelplan dan ook op de patiënt afgestemd te worden.

MoveWell Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?