Triggerfinger behandelen in Hilversum?

Heeft u een triggerfinger? Heeft u last van een hapering in de vinger wanneer u deze probeert te bewegen?  Een triggerfinger is een veel geziene aandoening die kan ontstaan uit irritatie en ontstekingen van de peesschede in de vinger.

Handtherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten die voornamelijk hand en –polsaandoeningen behandelen. MoveWell heeft deze expertise in huis en behandelt complexe handklachten samen in een netwerk van specialisten. Een veelvoorkomende aandoening is een triggerfinger. Deze klacht kan op een natuurlijke manier effectief behandelt worden. Ook na een eventuele chirurgische oplossing is handtherapie noodzakelijk om tot een goed herstel te komen. Op deze pagina leggen wij uit wat een triggerfinger is en hoe MoveWell u kan helpen.

Wat is een triggerfinger? In het kort…

Een triggerfinger of triggervinger is een haperende vinger. Het is een aandoening waarbij één van je vingers vast komt te zitten in een gebogen positie. Uw vinger kan plotseling buigen of rechttrekken – zoals een trekker die wordt overgehaald en wordt losgelaten. De hand kan opgezwollen aanvoelen en kan moeilijk beweegbaar zijn. Bij het buigen van de vinger kan ook een haperende sensatie ontstaan wat ook kan duiden op triggerfinger. Het treedt op wanneer een ontsteking de ruimte in de huls rond de pees in de aangedane vinger vernauwt. Zo kan bij een triggerfinger de vinger vast komen te zitten in een gebogen positie. Het triggerende effect is met name in de ochtend, wanneer een voorwerp stevig vastpakt wordt of wanneer een vinger wordt gestrekt. Behandeling van triggerfinger varieert afhankelijk van de ernst.

Hoe kunt u Triggerfinger herkennen?

Klachten ten gevolge van een triggerfinger verschillen in ernst. Typische klachten zijn:
– Vingerstijfheid, met name in de ochtend
– Een klikkend gevoel wanneer u uw vinger beweegt.
– Gevoeligheid of een knobbeltje in de handpalm. Aan het begin van de aangedane vinger.
– ‘De trigger’: de vinger die vaststaat of vergrendeld in een gebogen positie en die plotseling strekt.
– Vinger die vaststaat in een gebogen positie. Het lukt niet om de vinger te strekken.

Wat is de oorzaak van een triggerfinger?

Pezen zijn het uiteinde van de spieren en hechten zich aan het bot. Elke pees is een soort vezelachtige koord en omgeven door een beschermend omhulsel. Triggerfinger treedt op wanneer de peesschede van de aangedane vinger geïrriteerd en ontstoken raakt met als gevolg dat de normale glijbeweging van de pees door de schede wordt verminderd. Indien de peesschede langdurig geïrriteerd wordt dan kunnen littekens, verdikkingen en kleine knobbeltjes ontstaan. Dit kan de beweging van de pees verminderen.

Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van een triggerfinger?

Hobby’s of werk die repetitieve grijphandelingen vereisen, lopen een groter risico om een triggerfinger te ontwikkelen
-Mensen met diabetes of reumatoïde artritis lopen een groter risico op het ontwikkelen van een triggerfinger.
-Vrouwen krijgen vaker een triggerfinger.
-Triggerfinger kan optreden na een carpaal tunnelsyndroom operatie. Dit is vaak binnen de eerste zes maanden na een operatie.

Wat voor een handtherapie-behandeling kunt u verwachten?

Triggerfinger kan erg pijnlijk zijn. De behandelopties lopen uiteen. Sommige milde gevallen herstellen zelfs binnen een paar weken zonder enige behandeling. Onderstaand volgt het beleid voor een triggerfinger:
– Vermijd zoveel als mogelijk activiteiten die pijn veroorzaken
– Een kleine spalk kan worden aangebracht door onze handtherapeut. Het correct aanbrengen van de spalk is van groot belang. Deze spalk wordt vaak in de nacht gedragen en gebruikt bij vele activiteiten. Door de spalk te dragen wordt de peesschede niet belast en kan deze herstellen.
– Er mag geen volle vuist gemaakt worden, waardoor er geen trigger kan ontstaan.

Bij welke vinger kan een triggerfinger ontstaan?

Een triggerfinger kan bij elke vinger ontstaan, zelfs ook de duim. Er kunnen meer dan één triggerfingers ontstaan en het kan bij beide handen voorkomen.

Triggerfinger behandeling. Wat is de medische oplossing?

Een injectie kan goede verlichting van de pijn geven en kan het ‘triggeren’ verminderen. Daarnaast wordt een nachtspalk en handtherapie aangeraden om de klachten goed aan te pakken.
Chirurgie kan noodzakelijk zijn als de andere aanpak niet voldoende is. De chirurgie focust op de druk van de peestunnel af te halen. Na de operatie zal de wond moeten herstellen, waarna actief gebruik van de vinger het herstel van de hand bevordert, handtherapie is daarbij gebruikelijk.

Handtherapeut als de spécialist!

Fysiotherapie of handtherapie voor een triggerfinger. MoveWell biedt gespecialiseerde handtherapie. Handtherapie voor triggerfinger richt zich op het herstellen van de bewegelijkheid van de hand en het herstellen van de kracht door middel van een oefenprogramma. Deze aanpak geldt voor of na een eventuele operatie.
Onze fysiotherapeut kan ervoor kiezen om uw vinger tijdelijk te spalken om de pees tot rust te brengen.

MoveWell Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?